SETI@uher.info



Alien

Pravda je tam někde venku ...



SETI@uher.info

Vítejte na domácí stránce SETI@uher.info. SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence - Hledání mimozemské inteligence) je projekt zaměřený na hledání inteligentního mimozemského života ve vesmíru. Pro tento výzkum se využívají nejvýkonnější radioteleskopy, které jsou v dnešní době dostupné. Tento náročný výzkum je závislý na velkém počtu faktorů, přičemž nejvíce limitujícím faktor je jednoznačně finanční hledisko. Více jak čtyřicetiletý výzkum byl již přibližně třikrát zastaven právě z důvodu nedostatku finančních prostředků. Tyto problémy doprovázejí celý projekt už od jeho vzniku. Při vzniku projektu SETI nestály a ani nyní nestojí žádné velké firmy či nadnárodní konsorcia. Ve vědeckých kruzích se navíc výzkum setkává s nepochopením nebo někdy až s výsměchem. Přes tyto všechny problémy tým vědců hledal vhodný způsob, jak výzkum realizovat s minimálními náklady a s velkou účinností. Výzkumní pracovníci použili výkonné radioteleskopy, které jsou podstatně lacinější než např. optické pozorování či jiné metody. Analýzou přijatých signálů se dá pomocí Gaussovy křivky určit (v podstatě se jedná o rychlou Fourierovu transformaci), které signály jsou odlišné od ostatních. Tato teorie vychází z předpokladu, že právě těch signálů, které jsou vysílané mimozemskou inteligencí, je mnohem méně v porovnání s ostatními (např. přírodními, odraženými pozemskými). Z tohoto důvodu musí radioteleskopy sledovat velké rozsahy frekvencí, v kterých se mohou skrývat právě ty signály, které výzkum SETI hledá. Tuto situaci ještě podstatně zhoršuje velké rušení ze Země, a to např. GSM (Global System for Mobile Communication), televizní a radiové vysílání, GPS (Global Positioning System) a další. Právě tyto signály mohou úplně rušit ty, které se projekt SETI snaží zachytit.



Teleskop Arecibo Observatory logo
Radioteleskop v Arecibu / Puerto Rico


Signálů přicházejících z vesmíru a ze Země je vzhledem k velkému rozsahu zkoumaných frekvencí neúměrné množství. V současnosti nejsou vědci pracující na projektu SETI po technické stránce schopní analyzovat všechna data vzhledem k vysoké finanční a technické náročnosti rozlišení jednotlivých signálů vysílaných pozemskou civilizací od ostatních. Takovéto množství dat nejsou schopné analyzovat ani ty nejvýkonnější počítače s nejlepším možným hardwarovým vybavením. Hodně nadšenců SETI se pokoušelo přijít na nějakou metodu, která by urychlila právě tuto zdlouhavou analýzu dat. Jednoho dne se to podařilo práve studentům a profesorům z americké University of Berkeley. Při návrhu účinné metody vycházeli z té nejjednodušší myšlenky. Když projekt SETI nemá dost výkonných počítačů na analýzu dat, proč by nebylo možné využít potenciál dostatečně výkonných domácích počítačů lidí z celého světa? Právě tato jednoduchá myšlenka a existence Internetu dali zásadní podnět pro vývoj nového softwaru pro výpočty v rámci projektu SETI. Observatoř v Arecibu, Puerto Rico, provádí snímání radiových signálů přicházejících z vesmíru směrem k Zemi. Nasnímaná data zasílá observatoř na pracoviště v Berkeley. Zde jso data předzpracována a rozdělena do "balíků". Software si prostřednictvím Internetu tento balík dat označovaný jako WU (work unit - jedna jednotka) stáhne do počítače a v čase, který uživatel stanoví, může software analyzovat data přímo z radioteleskopu umístněného v Arecibu. Zde je ukázka jedné WU v audio formátu MP3 (8000Hz mono, 44.1KB).



Celkový pohled na radioteleskop
Celkový pohled na radioteleskop


Vyhodnocení daného datového balíku je časově závislé na výkonu hardwaru počítače a operačním systému, na kterém výpočet běží. Pro ty, kteří se účastní projektu SETI@home jen "rekreačně", jsou připravené různé verze tohoto analyzačního sofware pro různé platformy a operační systémy. Opravdoví nadšenci sledují jakoukoliv novinku, která urychluje analýzu dat. Někdy to vyžaduje kompletní změnu operačního systému, upgrade hardware, který podle nadšení konkrétní osoby dosahuje astronomické částky a podobně. Projekt SETI@home přilákal množství nadšenců po celém světě. V současnosti dokonce soupeří o počet analyzovaných jednotek také společnosti, jako Sun Microsystems, Microsoft, IBM anebo General Motors. Přispět ale můžete i vy! SETI@home je univerzitní projekt, který není honorován žádnou finační odměnou. Stačí si jen stáhnut verzi software pro váši platformu a operační systém a můžete se zapojit do tohoto nadčasového projektu. Momentálně je v tomto projektu zapojeno přes pět milionů lidí po celém světě, Českou Republiku nevyjímaje.



Výsledek analýzy WU - průběh gausians
Výsledek analýzy WU - průběh pulses
Výsledek analýzy WU - průběh gausians
Výsledek analýzy WU - průběh pulses





Projekt SETI@home je jedním z prvních projektů, který využívá tzv. grid-based computing (více informací o této problematice naleznete například na stránkách Global Grid Forum (GGF) nebo Grid Computing). Více informací o celém projektu SETI@home neleznete na domácí stránce projektu:




SETI@home

http://setiathome.berkeley.edu/
Původní verze


SETI@home on BOINC
http://setiweb.ssl.berkeley.edu/sah/
BOINC verze




Server Space.com přinesl zajímavou informaci o nových záměrech v rámci projektu SETI@home. Podle dostupných údajů chtějí vědci pracující na projektu SETI@home začít využívat nový teleskop (Parkes Observatory, viz. obr.) v Austrálii.



Novy teleskop
Parkes Observatory



Tímto krokem chtejí vědci dosáhnou zvýšení pravděpodobnosti nalezení mimozemské civilizace. Teleskop v Austrálii totiž disponuje mnohem větším výkonem, než současný teleskop v Arecibu. Další výhodou nového teleskopu je také možnost pozorování mnohem větší části oblohy než nyní. Vědci také hodlají mimo jiné využít nový teleskop i pro hledání signálů vycházejících z černých děr.



Podpořte projekt SETI@home!



Na domácí stránce projektu také naleznete přehled o výsledcích jednotlivých zemí a týmů, které  se připojily k projektu. V současné době je Česká republika na 13. místě na světe:


http://setiathome.ssl.berkeley.edu/stats/countries.html



Pokud se podíváte na stránku statistik v České republice, odkaz:



http://setiathome.berkeley.edu/stats/country_140.html
(Oficiální statistiky)


http://www.setiatwork.com/country/country_140/topusers.cgi
(Neoficiální obsáhlejší statistiky)


Naleznete tam i odkaz na profil SETI@uher.info a statistiky SETI@uher.info. Výpočty provádím na platformě AMD, Intel a Freescale PowerPC nebo IBM PowerPC s operačním systémem Debian GNU/Linux. Výpočty v rámci projektu SETI@home běží nepřetržitě a zabírají nevyužitý (idle) čas na jednotlivých procesorech v systému. Cerifikáty SETI@home pro dosažené výsledky:



Certificate 100 units


Certificate 250 units
100 jednotek 250 jednotek


Certificate 500 units


Certificate 1000 units
500 jednotek 1 000 jednotek


Certificate 2500 units


Certificate 5000 units
2 500 jednotek 5 000 jednotek


Certificate 10000 units


Certificate 25000 units
10 000 jednotek 25 000 jednotek


Certificate 50000 units


Certificate 75000 units
50 000 jednotek 75 000 jednotek


Certificate 100000 units
100 000 jednotek




Podrobné statistiky



Jsem členem skupiny SETI@UHKT. Pokud máte zájem, můžete se k této skupině připojit. Skupinu UHKT, Czech Republic, lze nalézt v Top 100 v sekci Medium Companies (50-1000 zaměstnanců):




http://setiathome.berkeley.edu/stats/team/team_type_2.html



Připojit k nám se může každý. Bude počítat nadále sám za sebe a vedle toho se budou jeho vypočtené úlohy započítávat i do skupiny SETI@UHKT (ta má nyní již 31 členů - viz. odkaz uvedený výše). Předem vám děkujeme za jakoukoliv podporu.

S přátelským pozdravem

Marek Uher





hidentity.org

© 2002-2009 uher.info